Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte ustabile nysnøflak i leområder. Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skuter der snødekket er tynt. Fjernutløsning av skred er mulig.

Skredfarevurdering

Tidligere observert rim i overflaten er nå stort sett blåst bort og har blandet seg med nysnøen. Nysnø og vind fra nordøst vil kunne gi noen ferske nysnøflak. Særlig i le for større oppsamlingsområder kan enkelte av disse bli middels store.

Det finnes vedvarende svake lag i det eldre snødekket som noen steder kan være mulig å påvirke. Det skal mye til for å løse ut skred i disse lagene, da de flere steder ligger under hard og bærende snø. Skredene kan til gjengjeld bli store dersom de løsner. Fjernutløsning er mulig, så hold god avstand til både løsneområder og utløpsområder.

Skavlbrekk kan utløse skred i henget under, vi har hatt noen eksempler på det i det siste.

Dersom solen kommer frem kan det løsne enkelte små, våte løssnøskred i solvendte heng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. mai 2021

Snøoverflaten består av litt nysnø fra siste dager som har dannet flak av ulik hardhet i lesider og på vindutsatte plasser. Under dette finnes hard gammel fokksnø i alle himmelretninger. Der vinden har tatt har snøen blåst inn i vestvendte heng og dannet små lommer med fersk fokksnø. Renner og forsenkninger har ofte betydelige mengder snø, mens det på mer vindutsatte steder er avblåst med lite snø og oppstikkende terreng.

Det finnes flere vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket under fokksnøen. Ved bakken finnes det et svakt lag av kantkorn/begerkrystaller.

Lørdag kveld var det et skavelbrudd som utløste et stort skred i henget under.

Det har lagt seg opp mange store skavler. Rim observert fredag er for det meste blåst bort eller har blandet seg med løs nysnø.

Fjellvær

Søndag 9. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -14 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 10. mai 2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS